گزارشی تشریحی از طرح ملی فاضلاب
در این گزارش مشکلات مربوط به طرحهای تصفیه فاضلاب به تشریح بیان شده است
هدف اولیه این طرح جمعآوری فاضلاب شهری بود اما در مراحل بعدی آن تامین آب مصرفی بخش صنعتی و کشاورزی منطقه تربتحیدریه و حتی دیگر نقاط همجوار نیز در دستور کار قرار گرفتند. در خصوص اهمیت موضوع دست اندرکاران طرح نظرات خود را همزمان با روز اول هفته ی دولت اطلاع رسانی کردند.
غلامحسین منتظریان مشاور عالی شرکت طوس مسیر تربتحیدریه در این خصوص گفت: عقد قرارداد و آغاز فعالیت به شهریور سال 97 میرسد . بخشی از مشکلات ناشی از قوانین بالادستی است و رفع آن نیاز به همت دولت در قالب اصلاح و ابلاغ قوانین به وزارتخانهها دارد.وی با بیان اینکه منابع آب موجود کشور با افت فشار روزافزون مواجه است و پسابها میتوانند ارزانترین و مقرون به صرفهترین جایگزین منابع آب بخش صنعت و کشاورزی باشند، افزود: اینک با مشکل حاکمیت نگاه خرد به موضوع فاضلاب و پساب تصفیهخانه مواجه هستیم و این در حالی است که این موضوع نیاز به نگاه ملی دارد. این بدان معناست که دولت باید بخش صنعت کشور را ملزم کند که آب مورد نیاز خود را از نزدیکترین نقطه جغرافیایی به محل واحد تولیدی تامین کند.
منتظریان افزود: در شرایطی که از آب تصفیه خانه موجود برای بخش کشاورزی استفاده نمیشود، دست نیاز خود را به سوی شرکتهای دانش بنیان دراز کردهایم تا با شیوههای نوین علمی درصد خلوص آب تصفیه شده را بالا ببرند تا بتوانیم حوزه مصرف آب تصفیه شده را افزایش دهیم. وی گفت: تاکنون 6 بار برای فروش پساب تصفیه خانه فاضلاب تربتحیدریه فراخوان صادر شده است اما تاکنون نه شهرداری و نه هیچ واحد صنعتی برای خرید اعلام آمادگی نکردهاند و هرآنچه که مطرح شده در حد مذاکره است و این در حالی است که بارها اعلام شد میزان قیمت را تعرفههای وزارت نیرو تعیین میکند. وی با اشاره به انتقادات مطرح شده در خصوص پساب رها شده تصفیهخانه فاضلاب گفت: این پساب برای صنعت قابل استفاده است و اولویت نخست را به شهرستان و منطقه تربتحیدریه اختصاص دادهایم اما با وجود 6 بار فراخوان، هنوز هیچ صنعتی برای خرید پساب اعلام آمادگی نکرده و این در حالی است که صنایع فولاد رخ، نیروگاه برق راشد، کائولن و حتی شهرداری تربتحیدریه میتوانند از این پساب استفاده کنند.
وی با بیان اینکه روزانه بیش از 150 لیتر در ثانیه پساب هدر میرود و سرمایه گذار همچنان در مقابل این حجم زیان مقاومت میکند، افزود: این در حالی است که بخش خصوصی بدون رانت یا تسهیلات بانکی در این زمینه سرمایهگذاری کرده است.
مدیر اجرایی طرح تصفیه فاضلاب تربتحیدریه نیز گفت: بر اساس مفاد قرارداد، تا پایان سال 1402 مشترکانِ فاضلاب تربتحیدریه که اکنون تنها 43 درصد هستند، باید به صددرصد و ظرفیت تصفیهخانه نیز از 150 لیتر در ثانیه به 300 لیتر در ثانیه افزایش یابد. حسین جمشیدیان افزود: در ازای این قرارداد، پساب تولید شده به مدت 25 سال و هر سال 6.9 میلیون مترمکعب در طول دوره بهرهبرداری تجاری در اختیار سرمایهگذار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت. وی در خصوص پیشرفت انشعاب فاضلاب نیز ادامه داد: اکنون از 100 کیلومتر باقیمانده فاضلاب، تنها موفق به انتقال 10 کیلومتر و آن هم در مناطق کم برخوردار شدهایم که نیمی از آن در مناطق سنگی و به سختی اجرا شد و هرچند طبق برنامه زمانبندی عقب هستیم، اما اگر توان پروژه را در این پنج کیلومتر سنگی متمرکز نمیکردیم، اکنون 30 درصد تعهد ما انجام شده بود.
جمشیدیان ادامه داد: اکنون پروژه تغلیظ لجن در حال اجراست که با راه اندازی این پروژه مشکلات اصلی ناشی از بوی نامطبوع به طور کلی برطرف خواهد شد.وی ادامه داد: در عین حال نباید از فلسفه و هدف اصلی عقد قرارداد هم غافل شد و آن انتقال فاضلاب شهری به نقطهای خارج از شهر است تا مبادا به یک بحران شهری تبدیل شود و مباحثی چون پساب و لجن و اینکه چگونه از آن بهرهبرداری اقتصادی شود، موارد دست دوم و سوم هستند.
فرماندار تربتحیدریه گفت: وقتی نیروگاه راشد مدعی است خودش دارای چاه است و استفاده از منابع آب نیروگاه برایش مقرون به صرفهتر است و از سوی دیگر شرکت توس مسیر میبیند با این حجم سرمایه گذاری از آن افق بهرهبرداری در حال دور شدن است، حق دارد اعلام کند دیگر قادر به ادامه کار نیست لذا باید به سراغشان برویم و با رایزنی آنها را پای قرارداد نگه داریم.