نیترات خیارهای بازار البرز بالاتر از حد مجاز
نتایج یک پژوهش نشان میدهد میزان نیترات در خیارهای عرضهشده در بازار استان البرز بیش از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی و سازمان استاندارد ملی ایران است.
در پژوهشی که توسط مهدی بهشتی، دانشجوی دکتری علوم و مهندسی خاک دانشگاه
تهران، کریم شهبازی، کامبیز بازرگان از دانشیاران موسسه تحقیقات خاک و آب و
الهه ملکزاده کارشناس آزمایشگاه موسسه تحقیقات خاک و آب انجام شده، آمده
است: «حد مجاز نیترات برای گوجهفرنگی و خیار بر اساس وزن تر به ترتیب
300 و 150 میلیگرم در کیلوگرم است. جهت بررسی وضعیت نیترات در محصول
گوجهفرنگی و خیار در بازار استان البرز به مدت 16 ماه از پاییز 1395 تا
زمستان 1396 هفتهای دو نمونه خیار و دو نمونه گوجهفرنگی به صورت تصادفی
از مراکز عرضه این محصولات جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شد. کلیه شرایط
نمونهبرداری طبق دستورالعمل ارائه شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات
صنعتی ایران با شماره 4106 انجام شد.»
تهران، کریم شهبازی، کامبیز بازرگان از دانشیاران موسسه تحقیقات خاک و آب و
الهه ملکزاده کارشناس آزمایشگاه موسسه تحقیقات خاک و آب انجام شده، آمده
است: «حد مجاز نیترات برای گوجهفرنگی و خیار بر اساس وزن تر به ترتیب
300 و 150 میلیگرم در کیلوگرم است. جهت بررسی وضعیت نیترات در محصول
گوجهفرنگی و خیار در بازار استان البرز به مدت 16 ماه از پاییز 1395 تا
زمستان 1396 هفتهای دو نمونه خیار و دو نمونه گوجهفرنگی به صورت تصادفی
از مراکز عرضه این محصولات جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شد. کلیه شرایط
نمونهبرداری طبق دستورالعمل ارائه شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات
صنعتی ایران با شماره 4106 انجام شد.»
نتایج این پژوهش میگوید: «مقدار نیترات در تمامی نمونههای
گوجهفرنگی از حد مجاز نیترات اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی ( 300
میلیگرم در کیلوگرم وزن تر) کمتر است اما میانگین میزان نیترات در خیار توزیع شده در بازار میوه و ترهبار استان البرز بیشتر از حد مجاز است.»
گوجهفرنگی از حد مجاز نیترات اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی ( 300
میلیگرم در کیلوگرم وزن تر) کمتر است اما میانگین میزان نیترات در خیار توزیع شده در بازار میوه و ترهبار استان البرز بیشتر از حد مجاز است.»
محققان این پژوهش میگویند: «به منظور کاهش تجمع نیترات در محصولات
کشاورزی به کارگیری روشهای زراعی نظیر استفاده از کشتهای آلی، مواد آلی
کمپوستشده و کودهای زیستی برای افزایش کارآیی مصرف نیتروژن و در نتیجه
کاهش مصرف کودهای شیمیایی نیتروژنه پیشنهاد میشود.» این پژوهش در سومین شماره هشتمین جلد نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علومپزشکی البرز منتشر شده است.
کشاورزی به کارگیری روشهای زراعی نظیر استفاده از کشتهای آلی، مواد آلی
کمپوستشده و کودهای زیستی برای افزایش کارآیی مصرف نیتروژن و در نتیجه
کاهش مصرف کودهای شیمیایی نیتروژنه پیشنهاد میشود.» این پژوهش در سومین شماره هشتمین جلد نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علومپزشکی البرز منتشر شده است.